tirsdag den 29. januar 2013

Verden efter det blå forlagsstempel ?

Jyllandsposten har interview i dag med Jo Hermann, Nis Jakob, Josefine Klougart, Kaspar Colling Nielsen og andre om at selvudgive. (Der er virkelig grøde). Men jeg lægger mærke til at flere af de interviewede på den ene side påtænker at selvudgive, men på den anden side er meget bekymrede for at miste det "blå stempel" som forlagene giver.
Kunne I ikke hjælpe med at formulere nogle fremtidsvisioner og konkrete bud på "verden efter det blå forlagsstempel" som vi kan fremsende til alle de der bekymrer sig. Det er jo kun et spørgsmål om tid alligevel.

CITAT:
" Både Kaspar Colling Nielsen og Josefine Klougart holder fast i deres forlag. Josefine Klougart mener, at forlagenes rolle som det sted, der blåstempler kvalitetslitteratur, er afgørende. »I det store perspektiv vil markedet ændre sig voldsomt, hvis normen er selvpublicering. Nogle forlag vil lukke, markedet vil blive meget kaotisk, og man vil være nødt til at finde et reelt alternativ til den blåstempling, som det også er at udkomme på et etableret forlag,« siger hun. "

Indlægget ligger også på Facebookgruppen NewPub, hvor debatten føres.

Medievinden vender

Det er som om pressen nu har vendt rundt og for alvor fået øje på udviklingen - den spændende udvikling i bogbranchen. Forlæggerne har scoret et tykt selvmål med deres forlorne påstande om at litteraturen og samfundets åndelige sundhed var truet af hvis forlag og boghandlere ikke fortsat var centrum i bøgernes udvikling og salg.
Forlagene har simpelthen provokeret rigtig mange tænksomme folk til at opponere mod vrøvlet. Her er den fhv. direktør for bibliotekstilsynets i Berlingske i dag.

torsdag den 24. januar 2013

P1 Morgen har taget emnet op - lyt her

P1 morgen tog her til morgen emnet  bogbranchens krise og udvikingstendenser op og talte med tre forskellige aktører om bogbranchens udviklingsmuligheder.

Det kan anbefales at begynde med Lisbeth Worsøe-Schmidt , hvor hun kommer med en god overordnet beskrivelse af den komplekse problemstilling:

Dernæst kan du her rinde, hvad New Pubs Karsten Pers sagde samme morgen om forfatterne der tager sagen i egen hånd.

Og til slut Johannes Riis', Gyldendal, der taler om en af de etablerede, der ser markeder svinde omkring sig.

tirsdag den 22. januar 2013

NewPub udvider og forbedrer

Vi har nu rundet de 550 deltagere på facebookgruppen, og debatterne om både praktiske værktøjer og bogpolitiske vinkler kører for fuld skrue.
Som følge af den store tilslutning, de nye vinkler på både praktiske tiltag som forlags-og bogpolitik,  og den øgede fokus på nye publiceringsformer og nye spillere på banen, en diskussion, der i disse dage i jkanuar 2013 kører meget markant i aviserne, vil vi, der står bag NewPub, fortage nogle ændringer på såvel site som i facebooktilstedeværelsen.
Dels vil vi koncentrere debatten på den ene facebook gruppe og nedlægge markedsgruppen, dels vil vi udvide voldsomt på NewPub for at imødekomme de mange ønsker om at kunne finde tilbage til vigtige nyttige informationer og vejledninger.

Keep on going med de mange gode indlæg - tak for vidensdelingen - og glæd jer til det nye, vi laver!

torsdag den 17. januar 2013

Selvudgivelse - litteraturens deroute eller en gylden chance?

Replik til Bogmarkedets redaktørs indlæg i Berlingske 17/1 2013

Kære Bjarke Larsen,

jeg føler mig kaldet til at nævne for læserne, at du er redaktør og ejer af branchemagasinet Bogmarkedet, som lever af sine abonnenter: Boghandlere og forlag. Uden dem har du ingen forretning.
Det er trist at følge din hånlige og nedladende omtale af selvudgivere overalt hvor du kan komme til det. "Det er så godt som alt sammen ubrugeligt bras" siger du. Ja da, og sådan er det med menneskers lyst til at udtrykke sig. De fleste musikere spiller da også røvballe og bras - til stor glæde for mange mennesker. Der er 1000 røvballeorkestre og kopibands for hvert originalt orkester. Og der er da heller ingen der himler op over de tusinder af smågallerier med yndige farvelader af ren dekorativ værdi.
Skønheden er at flere og flere kan få lov at spille, male, skrive og udgive. Kunsten og den høje ånd deler værktøj og grundlæggende sprog med almindelighederne, men kvaliteten skal findes i indholdet/udsagnet ikke i om det har fået lov at eksistere. Og forlagene udgiver da i øvrigt også masser af bras - noget af det med god succes...

Fra hoften nogle selvugivere der ikke laver bras:
Gretelise Holm er indstillet til Weekendavisens litteraturpris for sine selvudgivne erindringer.
Mathilde Walter Clark selvudgav Mæcen Søges på iBooks i går.
Inger Wolf - for de hårdhudede - får gode anmeldelser har jeg set.
Josephine Ottesen er på vej med selvudgivelser.
Jeg udgiver selv fagbøger med betydelig succes og anerkendelse.

Og med hensyn til den selektering, så er vi jo bare nu i en overgangsfase, hvor de som havde monopol på selekteringen bliver udfordret og vil få konkurrence fra andre tilgange.
Da jeg medstiftede Danmarks første webfirma Mondo i 1995 og turede rundt i medier og virksomheder og talte om det store nye fænomen webbet, var der mange der blot drømte om - og argumenterede for - at det der internet snart skulle gå over! Men udviklingen går ikke over. Man kunne ikke spole bogtrykkeriet tilbage og man kan hverken spole internettet eller selvudgivelse tilbage.
Markedet/læserne vil finde nye effektive selekteringsformer, for at finde den litteratur de ønsker. Enorme mængder af e-bøger vil blive gratis ja, og nogle læsere vil klare sig med den slags, andre vil få seriøst behov for at finde de storslåede bøger og det skal nok lykkes. Og de vil betale for den kvalitet de ønsker.
Vi er i en overgangstid, og det er truende for nogle, forvirrende for andre, men en kreativ fest og gylden chance for dem der har mod og kræfter til at se virkeligheden i øjnene.

Og som du ved er der et hastigt voksende forfatternetværk - NewPub - der deler viden og erfaringer om alt det her. Så det kan komme til at gå endnu hurtigere.

mvh
Karsten Pers