onsdag den 27. februar 2013

Ny crowdsourcet hjemmeside samler forfattere o.a. med mod på nye publiceringsmåder og forretningsmodeller

Midt i forlagenes og boghandlernes forsøg på at få staten til at komme den gamle bogbranche til undsætning, lancerer et stort forfatternetværk nu en hjemmeside, der peger konstruktivt frem mod de nye tider.
Hjemmesiden lanceres fredag den 15. marts 2013 kl 15-16  og lanceringen følges op af et træf for deltagere i New Pub interessegruppen og andre interesserede.
<---Til venstre ser du et screenshot af den kommende side.

Hjemmesiden imødekommer den stigende efterspørgsel efter viden og erfaringsudveksling om nye publiceringsformer og forretningsmodeller i bogbranchen.  Sitet www.newpub.dk  samler artikler, blogs, tweets, nyttig information, arrangementer og ikke mindst leverandører til dem, der vil prøve kræfter med at være mere eller mindre selvkørende i forbindelse med en udgivelse af et manuskript.
Det er det åbne forfatternetværk NewPublish, kaldet NewPub, der står bag. Et forfatternetværk, der blev stiftet for snart halvandet år siden på baggrund af to meget velbesøgte møder i hhv København og Aarhus, hvor 200 forfattere og branchefolk med smag for nye udgivelsesmetoder såvel på internet som på print mødtes. Disse to store møder var støttet af Dansk Journalistforbund og Dansk Forfatterforening. De førte til en overordentlig aktiv facebookgruppe, NewPub, som nu tæller tæt på 600 deltagere, en række møder og masser af tværgående samarbejder.
-                           Den enorme og meget dyrebare udveksling af viden, gode tips og råd har hidtil kun været fastholdt i tråde på dette åbne forum, og det har sådan set fungeret rigtig godt, fordi så mange er på facebook, siger Karsten Pers, forfatter og ejer af Forlaget Mondo, samt en af de to stiftere af NewPub.
-                           Men den megen information har tendens til at blive tabt undervejs, og derfor har vi nu samlet de vigtigste hovedlinjer i en hjemmeside, som man kan slå op på uden at behøve at gå på facebook, forklarer Abelone Glahn, ligeledes forfatter og indehaver af Forlaget Amedia, og den anden bag NewPub.
Begge understreger, at NewPub på ingen måde er i opposition til de gamle forlag, og tvært imod gerne vil samarbejde med forlag, boghandlere og andre etablerede aktører i bogbranchen. 
-                           Det er blot nødvendigt at finde nye modeller for, hvordan bøger kommer ud til læserne i de kommende år, siger Abelone Glahn. – Nogle af modellerne for dette opstår i mødt mellem forfattere og underleverandører og de forlag, som ser udviklingspotentialer i de nye publikationsmuligheder. Den udvikling vil vi gerne være med til at facilitere i NewPub.
-                           ”Transparens” er også et nøgleord. Forlag og boghandlere kan ikke længere snyde på vægten, eller tilbyde urimelige kontrakter, for nu deler vi al vores viden. Så win-win er en nødvendig forudsætning for samarbejde i fremtidens bogbranche, supplerer Karsten Pers.
Mange forfattere ønsker at professionalisere deres virke og ”går selv” en del af vejen, uden at det behøver at betyde, at de alle vil selvudgive. De har opdaget, at en hel del af de ydelser, som de traditionelle forlag tilbyder, er ydelser, der kan købes af selvstændige.  Ved således at benytte en række underleverandører kan en forfatter gå igennem hele publiceringsfasen og udkomme på den platform, i det format og til de læsere, han/hun ønsker det, hvis forfatteren vel at mærke selv gør en stor indsats ved siden af at skrive selve bogen. Den type forfattere og leverandører samles  i New Pub.-                           Men det er væsentligt at nævne, at www.newpub.dk ikke er et sted, hvor man blot kan forvente at få. Det forventes af brugeren, at man bidrager med for eksempel artikler, eller blogindlæg, hvis man har en særlig kompetence på et område. Det er således et crowdsourcet site, på samme måde som vi samler viden i kortere bidder på facebookgruppen, uddyber Abelone Glahn.
-                           Facebookgruppen nedlægges ikke, den er en livsnerve i New Pub, men de spørgsmål, der hyppigst stilles, kan vi nu linke til svarene på. Vi ser frem til, at den gode og meget konstruktive tone, der allerede hersker på facebookgruppen, videreføres på sitet.
Dansk Forfatterforening  støtter fortsat op om NewPub ved blandt andet at lægge lokaler til præsentationen af sitet, der lanceres
fredag den 15. marts klokken  15-16
ved et pressemøde i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6, København K .
Efterfølgende er der lanceringstræf for for NewPub medlemmer, og andre interesserede.
Yderligere oplysningerKarsten Pers: Telefon 4052 5601, karsten@forlagetmondo.dk Abelone Glahn. Telefon: 2425 4852, ag@amedia.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar