mandag den 11. marts 2013

Hvor dyre kan bøger være?I dag mødes Marianne Jelved med bogbranchens repræsentanter for at lytte til dens varierende ønsker om statslig hjælp til at sikre boghandlernes overlevelse.
Det dominerende forslag til kulturministeren er at lovsikre fast (høj) pris på alle bøger de første måneder efter udgivelse.
Jeg er på nogle dages ferie i Barcelona for at puste ud inden det sidste opløb til launchen af vores nye site på fredag. I boghandlen i Kastrup lufthavn lå et bjerg af Carlos Ruiz Safons nye roman i oversættelse - til 300 kr. En bog jeg absolut vil læse. MEN, tænkte jeg snart, den finder jeg på engelsk til det halve. OG, regnede jeg, den ville lægge over 50% på billetprisen Kbh-Barcelona! Hvis en familie på fire HVER skulle have en sådan bog med på turen ville det blive 1200 kr. Hvor mange mon synes det er uproblematisk? For de samme penge kunne familien få fire fælles biografture eller to Wild Card årskort til ungerne til Tivoli eller leje 30 premiere DVDer i Blockbuster eller købe et årsabonnement på en af nye filmstreaming-kanaler eller ...
Der er sandelig flere måder at slå boghandlerne ihjel på og nogen af dem kan måske også gøre kål på læsningen i samme moment.
Barcelona er et overflødighedshorn af pragtfulde boghandler og antikvariater og det tog mig ikke mange minutter at finde Zafons store roman her. Den spanske originaludgave koster i boghandlen 10 euro. Den engelske oversættelse 14 Euro (110 kr)! Ja, så er der jo råd til at familien også kan vælge en bog hver..
Jeg forstår naturligvis fuldstændig, at kæmpe sprogområder som det spanske og engelske har sine store fordele. Men pointen er alligevel, at danske bøger både skal kunne konkurrere på pris med andre kulturoplevelser og med at flere og flere af os kan vælge at læse engelsk. Mon løsningen virkelig er at hæve bogpriserne?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar